Spørgsmål og svar til dig, der vil vide mere om osteoporose
De hyppigste spørgsmål om osteoporose og eksperternes svar
1. Hvilke sygdomme eller typer af medicin kan påvirke min risiko for osteoporose?

Osteoporose kan opstå som følge af sygdomme, som rammer hormonsystemet, for eksempel stofskiftesygdomme og sukkersyge. Det samme gælder sygdomme, der påvirker balancen af mineraler og D-vitamin. Herudover kan blandt andet mavetarmsygdomme, der giver nedsat optagelse af næringsstoffer, medføre osteoporose. Hvis du er i langvarig behandling med binyrebarkhormon-tabletter for andre sygdomme, kan det medføre tab af knoglemasse. Kræftsygdom samt visse former for behandling af brystkræft og prostatakræft, kan også øge risikoen for osteoporose. Det kan du læse mere om her: Viden om osteoporose. Tal med din læge, hvis du er i tvivl om, om du har en sygdom eller tager en form for medicin, der kan øge din risiko for osteoporose.

2. Hvad er en DXA-skanning, og hvad siger den om knoglerne?

En DXA-skanning af dine knogler foretages ved hjælp af svage røntgenstråler og måler indholdet af kalk i knoglerne. Resultatet af skanningen udtrykkes som en T-score i henholdsvis hoften og i lænderyggen. Du kan læse mere under Hvordan bliver jeg undersøgt for osteoporose?.

Billede af en DXA skanningssituation
3. Hvad skal jeg spise, hvis jeg vil forebygge osteoporose?

Det er vigtigt at have fokus på at få nok kalk og D-vitamin. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at raske voksne tager et tilskud på 10 mikrogram D-vitamin dagligt i vinterhalvåret (oktober - april). For grupper i særlig risiko for D-vitaminmangel gælder dog særlige anbefalinger. Du kan med fordel spise en almindelig sund, varieret kost. Det anbefales at indtage mindst 800 mg kalk om dagen. Kalk kan ikke lagres i kroppen, og det er derfor nødvendigt med en daglig tilførsel af kalk gennem kosten eller som tilskud. Du kan læse mere under Knoglevenlig livsstil, kost, kalk og D-vitamin.

4. Hvordan føles det at få et sammenfald i ryggen eller et brud som første tegn på osteoporose?

Hofte- og håndledsbrud opstår som regel i forbindelse med fald fra lav højde eller andre uheld, og du er som regel ikke i tvivl om, at knoglen er brækket. Hvis en ryghvirvel brækker, kalder man det et sammenfald. Du kan få akut opstået smerte i ryggen, for eksempel ved løft eller vrid. Typisk vil smerten forværres, når man står og går, mens den bliver mindre, når man ligger ned. Der kan være ømhed omkring det sted, hvor sammenfaldet eller bruddet er sket. Det er dog ikke alle, der oplever stærke smerter ved sammenfald i ryggen. Du kan læse mere under Knoglebrud og osteoporose.

Billede af læge der kigger på røntgenbillede

Tilbage