Knoglebrud og osteoporose
Læs om knoglebrud som kan være et tegn på osteoporose
Hvorfor har jeg ondt i ryggen - er det osteoporose?

Hvis du oplever smerter i lænd eller hofter, kan det blandt andet være tegn på slidgigt, muskelsmerter eller forandringer, der er kommet med alderen. Osteoporose giver i sig selv normalt ikke smerter. For nogle kan første tegn på osteoporose dog være knoglebrud. Nyopståede, pludselige og kraftige rygsmerter kan være tegn på sammenfald i ryggen. Sammenfald er brud på ryghvirvler. I denne tekst kan du læse om sammenfald og andre knoglebrud som tegn på osteoporose.

Billede af patient der taler med en læge

Ved osteoporose kan knoglens styrke blive svækket i en sådan grad, at en ryghvirvel kan falde sammen ved en mindre påvirkning. Et sammenfald kan opstå for eksempel ved kraftig hoste eller ved løft af en mindre genstand. Smerterne efter et sammenfald er oftest værst ved bevægelse. Et sammenfald kan opstå i alle ryggens hvirvler. De fleste sammenfald ses omkring lænden og i brysthvirvlerne, da ryggen her er mest udsat for belastning, når vi bevæger os og bærer ting. Sammenfald i ryggen er ufarlige brud, som i langt de fleste tilfælde er stabile.

Sammenfald behandles som regel med hvile og smertelindring. Er du kvinde efter overgangsalderen eller mand og over 50 år gammel, og oplever du kraftige smerter i ryggen, bør du kontakte din læge. Andre typiske brud som følge af osteoporose kan ske i håndleddet og i hoften, men der er en øget risiko for brud i alle knogler, når du har osteoporose. Brud på håndleddet eller hofte opstår som regel i forbindelse med fald fra lav højde eller andre uheld, og man er som regel ikke i tvivl om, at knoglen er brækket.


Tilbage