Når man har osteoporose, bliver knoglerne mere skøre og skrøbelige. Deraf navnet knogleskørhed, eller på fagsprog osteoporose. Du kan læse mere om osteoporose, samt hvordan du forebygger det, i denne tekst.
1. Bevæg dig. Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen.
2. Dyrk vægtbærende motion, gerne dagligt.
3. Spis sundt og varieret, særligt fødevarer, der indeholder kalk og D-vitamin.
4. Undgå rygning.
5. Undgå højt alkoholindtag. Følg Sundhedsstyrelsens udmeldinger om alkohol.
6. Få gerne sol på kroppen i sommerhalvåret. Følg dog Sundhedsstyrelsens anbefalinger om solbeskyttelse, så du ikke får for meget sol.
7. Undgå at blive undervægtig. Du er undervægtig, hvis du har en BMI under 19.
Osteoporose er en sygdom, der rammer knoglerne. Knoglerne bliver mere hullede i strukturen, som du kan se på billedet herunder.
Billedet viser hvordan en ryghvirvel ser ud indeni. Knogler er indeni bygget op af et gitterværk af knoglevæv. På billederne kan du se, hvordan gitterværket i en ryghvirvel ser ud, når man har osteoporose, og når man ikke har sygdommen. Når man har osteoporose, er gitterværket blevet svagere. Det betyder, at knoglerne lettere kan brække.
I løbet af barndommen og ungdommen bliver dine knogler gradvist tættere i strukturen og stærkere. I 20-30 års alderen har du den størst mulige knoglemasse, og dine knogler er derfor stærkest på det tidspunkt. Herefter begynder du at miste knoglemasse. Det er altså naturligt, at knoglerne bliver mere skrøbelige med alderen. Både mænd og kvinder taber knoglemasse efter 30 års alderen. Hos kvinder sker der et særligt tab i forbindelse med overgangsalderen.
Knoglemassen måles med en T-score. Hvad T-scoren måler, kan du læse om her Viden om knogleskanning. I figuren nedenfor kan du se den normale udvikling i knoglemasse for både mænd og kvinder gennem livet. Figuren viser, at der hos alle sker et fald i knoglemasse med alderen.
Figuren viser, hvordan knoglemassen falder med alderen. Knoglemassen kan blive så lav, at man får osteoporose. Blandt de allerældste har mange så lav knoglemasse, at de har osteoporose.
Når man har osteoporose, er knoglemassen særligt lav. Knoglerne er derfor særligt skrøbelige. Mere skrøbelige knogler betyder, at knoglerne lettere brækker sammenlignet med raske knogler. Det er dog langt fra alle med osteoporose, der oplever at få et knoglebrud som følge af sygdommen.
Hvis du er kvinde efter overgangsalderen eller mand og ældre end 50 år, og du oplever at brække en knogle i en situation, hvor man normalt ikke ville få knoglebrud, kan det skyldes osteoporose. Det kan for eksempel være ved almindelig dagligdags aktivitet. Man kalder det et lavenergibrud. Lavenergibrud kan være tegn på osteoporose. Derudover er der en række faktorer, der kan føre til ekstra stort knogletab, og som derfor øger risikoen for osteoporose. Du kan læse om risikofaktorerne nedenfor.
For kvinder efter overgangsalderen og mænd over 50 år, der har mindst én af risikofaktorerne, er det relevant at tale med lægen om at blive undersøgt for osteoporose. Hvordan diagnosen stilles, kan du læse mere om under Et typisk patientforløb og Viden om knogleskanning.