Et typisk patientforløb
Et typisk forløb for dig der har fået osteoporose

Her kan du læse om, hvad der typisk sker, når du har osteoporose. Dit forløb kan være anderledes end det, der er beskrevet her. Du kan læse om, hvad osteoporose er, i afsnittet Viden om osteoporose. Du kan læse om hvordan, diagnosen stilles, i afsnittet Viden om knogleskanning.

Billede viser en patient der taler med en sygeplejerske
Hvad skal der ske, når jeg har fået at vide, at jeg har osteoporose?

Du vil i de fleste tilfælde blive tilbudt behandling med medicin mod osteoporose. Tal med din læge om, hvilken medicinsk behandling, der passer bedst til dig. Det er også vigtigt, at du tilpasser din livsstil, så du kan leve knoglevenligt. Du kan læse om og få tips til knoglevenlig kost, motion og livsstil i denne app.

En læge giver dig en behandlingsplan

Du vil få en plan for din medicinske behandling ved en samtale hos lægen. Hvis du er i tvivl om, hvad der skal ske, skal du kontakte din praktiserende læge eller den læge, der har ansvaret for din behandling.

Hvilken medicin skal jeg have?

Du kan læse om de forskellige typer af medicin i afsnittet Medicinsk behandling. Du skal fortsætte med medicinen, selvom du ikke mærker noget til din osteoporose. Hvis du har mistanke om, at du ikke tåler medicinen, er det vigtigt, at du taler med din læge om det.

Hvordan skal jeg tilpasse min livsstil?

Sideløbende med medicinsk behandling, er det vigtigt at leve knoglevenligt gennem træning, kost og tilskud af kalk og D-vitamin. Du skal fortsætte med den knoglevenlige livsstil, selvom du ikke mærker noget til din osteoporose. Du kan læse mere om knoglevenlig livsstil her Knoglevenlig livsstil.

Hvad kan jeg selv gøre, hvis jeg har osteoporose?

Du kan ofte selv gøre meget for at leve godt med din osteoporose. Det kan du læse mere om under Viden om knoglebrud og sammenfald, Knoglevenlig livsstil og Medicinsk behandling.

Billede der viser en patient til kontrol
Du skal til kontrol

Du aftaler med din læge, hvornår du skal til kontrol. Til kontrol holder man øje med dine knoglers udvikling, og hvordan det går med din medicinske behandling. Kontrolbesøg foregår hos din praktiserende læge eller på sygehuset.

Hvor ofte skal jeg til kontrol?

Hvor ofte, du skal til kontrol, afhænger af netop din osteoporose, og den medicinske behandling, du får. Du kan læse mere om dette under Medicinsk behandling. Du aftaler med den læge, der har ansvaret for din behandling, hvornår du skal til kontrol.

Hvad sker der til kontrol?

Typisk skal du skannes igen for at holde øje med, hvordan dine knogler har det, efter du er startet i behandling med medicin mod osteoporose. Lægen vil også tale med dig om, hvordan det går med at tage medicinen, og om du har gener af den, og hvordan det går med træning, kost og andre tiltag.

Billede af patient i en skanner
Skal jeg blive ved med at tage medicin?

Til kontrol skal I sammen finde ud af, om du skal fortsætte med behandlingen med medicin, eller om du kan holde pause. Det afhænger af typen af behandling, hvordan dine knogler har det, og hvordan det går med at tage medicinen. Det er vigtigt, at du fortsætter med din medicin, medmindre du aftaler noget andet med din læge. Det gælder også, selvom du ikke mærker noget til din osteoporose.

Hvilken betydning har det, hvis jeg brækker en knogle?

Selvom du får medicin for osteoporose, er der fortsat en risiko for at få knoglebrud. Et knoglebrud kan være tegn på, at dine knogler er blevet mere skrøbelige. Det er derfor vigtigt, at du taler om det med den læge, som behandler din osteoporose, hvis du oplever symptomer på brud eller sammenfald. Lægen kan vurdere, om du skal skifte til en anden type medicin for at mindske risikoen for, at du brækker flere knogler. Du kan læse mere om knoglebrud her: Viden om knoglebrud og sammenfald.


Tilbage