Osteoporose giver normalt ikke smerter. Du kan dog være uheldig at opleve et knoglebrud eller et sammenfald i ryggen. Når man har osteoporose, så kan knoglerne være svækket så meget, at en ryghvirvel kan falde sammen selv ved en mindre påvirkning. Et sammenfald kan opstå ved eksempelvis kraftig hoste, løfte af mindre genstande eller ved at lave en forkert bevægelse. Nyopståede pludselige rygsmerter kan være et tegn på et sammenfald af én eller flere ryghvirvler.
Knoglebrud som følge af osteoporose kan typisk komme i håndleddet eller i hoften. Hofte- og håndledsbrud sker som regel i forbindelse med fald eller andre uheld. Den øgede risiko for brud gælder dog alle kroppens knogler.
Rygsmerter er almindelige og kan have mange årsager. Hvis man har osteoporose, kan nyopståede, pludselige og stærke smerter dog være et tegn på et sammenfald af én eller flere ryghvirvler. I teksten herunder kan du læse mere om, hvordan det føles at få et sammenfald af en ryghvirvel.
Sådan føles det
At få et sammenfald i ryggen kan opleves meget forskelligt. Nogle mærker det slet ikke, og sammenfaldet opdages derfor tilfældigt, hvis du eksempelvis får taget et røntgenbillede af anden årsag. Andre kan opleve svære smerter umiddelbart efter sammenfaldet.
Ved et sammenfald falder ryghvirvlen sammen, men brækker ikke over. Ryghvirvlen er derfor i langt de fleste tilfælde stadig stabil. Der kan være smerter, fordi sammenfaldet medfører små ændringer og revner i hvirvlen. Især i starten vil smerterne blive værre, når ryggen bevæges. Det kan sammenlignes med en brækket arm uden gips, den vil også gøre ondt ved bevægelse.
Selvom det gør ondt, og smerterne måske kan blive værre, når du bevæger dig, er det vigtigt, at du alligevel forsøger at holde dig i gang og bevæger dig det, du kan. Langt de fleste oplever en bedring i løbet af 8-12 uger.
Hvis du er uheldig at få et sammenfald, vil du samtidig være i øget risiko for at få nye knoglebrud. Det er derfor vigtigt, at du forebygger nye brud gennem effektiv behandling i form af medicin, sund kost og motion.
Et sammenfald er et ufarligt brud, der i langt de fleste tilfælde er stabilt. Derfor behandles langt de fleste blot med hvile, let aktivitet og smertebehandling.
Hvad kan du selv gøre?
Her kan du læse om, hvad du selv kan gøre for at mindske smerterne uden brug af medicin.
De fleste vil have brug for smertestillende medicin, særligt i tiden umiddelbart efter sammenfaldet. Har du svære smerter på grund af et sammenfald og har brug for smertestillende medicin, så er det vigtigt, at du kontakter din læge. En behandling med smertestillende medicin bør altid sættes i gang i samarbejde med din læge.
Som udgangspunkt vil smertebehandlingen altid starte med et lettere smertestillende middel, typisk paracetamol, som forhandles som Panodil, Pamol og Pinex med flere. Hvis du tager medicin med paracetamol, så vær opmærksom på, at der er en grænse for hvor meget, du må tage i døgnet. Den maksimale døgn-dosis fremgår af indlægssedlen i pakken. Hvis lettere smertestillende medicin ikke er nok til at tage smerterne, så tal med din læge om mulighederne for behandling med anden smertestillende medicin.