Viden om osteoporose
Alt hvad du har brug for at vide om osteoporose
Gode råd til dig, der har osteoporose

1. Spis sundt og varieret efter Fødevarestyrelsens kostråd.

2. Få nok kalk og D-vitamin fra kosten og fra tilskud. Prøv eventuelt kalkberegneren, som du finder under "Min side".

3. Undgå rygning.

4. Undgå for højt alkoholindtag. Følg Sundhedsstyrelsens udmeldinger om indtag af alkohol.

5. Hold dig aktiv. Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen, tilpasset til din helbredstilstand og hvor aktiv du er vant til at være. Læs mere her: Introduktion til knoglevenlig træning.

6. Husk at tage din osteoporose-medicin. Det er den vigtigste faktor i forhold til at forhindre yderligere afkalkning af knoglerne samt mindske risikoen for brud. Læs mere her: Medicinsk behandling

7. Få gerne sol på kroppen i sommerhalvåret for at få vitamin D, men husk samtidig Sundhedsstyrelsens anbefalinger om solbeskyttelse.

8. Undgå at blive undervægtig. Du er undervægtig, hvis du har et BMI under 19.

Hvad er osteoporose

Osteoporose er en sygdom, der rammer knoglerne. Knoglerne bliver mere hullede i strukturen, som du kan se på billedet herunder. Knoglerne er indeni bygget op af et gitterværk. På billederne herunder kan du se, hvordan gitterværket ser ud, når man har osteoporose (til højre), og når man ikke har sygdommen (til venstre). Når man har osteoporose, er gitterværket blevet svagere. Det betyder, at knoglerne lettere kan brække.

Billede af en normal ryghvirvel og en osteoporotisk ryghvirvel

Sådan ser en ryghvirvel ud indeni. Til venstre er en normal ryghvirvel og til højre en ryghvirvel med osteoporose.

Udviklingen af knoglemasse gennem livet

I løbet af barndommen og ungdommen bliver dine knogler gradvist tættere i strukturen og dermed stærkere. I 20-30 års alderen har du den størst mulige knoglemasse, og dine knogler er derfor stærkest på det tidspunkt. Herefter begynder du at miste knoglemasse. Det er altså naturligt, at knoglerne bliver mere skrøbelige med alderen. Når knoglemassen måles, beregnes en T-score. Hvad T-score betyder, kan du læse mere om her: Viden om knogleskanning. I figuren nedenfor kan du se den normale udvikling af knoglemasse for både mænd og kvinder gennem livet. Figuren viser, at knoglemassen falder for alle efter 30-års-alderen.

Billede der viser en kurve over knoglemasse ift. alder

Figuren viser, hvordan knoglemassen falder med alderen. Knoglemassen kan blive så lav, at man får osteoporose. Blandt de allerældste har mange så lav knoglemasse, at de har osteoporose.

Når du har osteoporose, er din knoglemasse blevet særligt lav. Dine knogler er derfor særligt skrøbelige, og kan lettere brække sammenlignet med raske knogler. Det er dog langt fra alle med osteoporose, der oplever at få et knoglebrud som følge af sygdommen. Medicinsk behandling og  Knoglevenlig livsstil mindsker risikoen for, at du får et knoglebrud. Har du haft et knoglebrud som følge af osteoporose, er der heldigvis mange ting, du kan gøre for at forhindre, at det sker igen.

Billede af læge der sidder og forklarer knoglernes opbygning

Tilbage